DIJITAL PAZARLAMADA PANDEMI SONRASI TRENDLER
17 Ekim 2021 2021-12-22 20:42DIJITAL PAZARLAMADA PANDEMI SONRASI TRENDLER

Google Travel Turizm Sektör Yöneticisi
Pandemi döneminde değişen tüketici davranışları şirketlerin dijital pazarlama planlarını da yakından etkiledi. Hemen her sektörün farklı şekillerde dönüştüğü bu dönemde özellikle karantina koşulları ve sosyal mesafe uygulaması tüketici davranışlarında ve pazarlama iletişiminde dijitalleşmeye büyük ivme kattı.
Peki bu dönemde özellikle ön plana çıkan ve bundan sonra da sıkça kullanılacak olan araç ve uygulamalar neler?
1. Sesle Arama (Voice Search): Hızla artan sesle aramalar bu trendin kalıcı olacağının sinyallerini veriyor. Kullanıcıların bilgiye sürekli daha kolay bir şekilde ulaşma çabasının bir ürünü olan bu trend akıllı telefonlardaki asistanların ve ev teknolojilerinin gelişimi ile sesle ulaşılabilecek içeriğin çok daha önem kazanacağını gösteriyor.
2. Video Pazarlama (Video Marketing): Video yazılı ve statik görsellere göre çok daha fazla tüketilmeye başlandı, bunun neticesinde video ile entegre pazarlama planları önümüzdeki yıllarda cok daha revaçta olacak.
3. AI-Chat Kutuları: Yapay zeka tabanlı chat botların gitgide daha popüler olduğunu görmekteyiz. Satınalma sürecinde kullanıcılar hala “insanlarla” konuşmak/ temas halinde olmak istiyorlar. Tüketicinin bu ihtiyacını karşılamak ve kullanıcıyı satın alma yolculuğunda yalnız bırakmamak için pazarlamacilar AI Chat Botlarının (Yapay Zeka ile Konuşan Botlar) kullanımına her geçen gün daha fazla ağırlık veriyorlar.
4. Yapay Gerçeklik (Artificial Reality): Yapay gerçekliğin artan popülaritesi 2022’de de şirketlerin bu teknolojiyi daha fazla entegre etmelerine sebep olacak. Yapay Gerçeklik tüketicilerin ürünleri satın alma kararından önce 3 boyutlu olarak görmelerine olanak sağlamakta ve bu sayede kullanıcılar, evlerinin konforunda, deneyimleyerek alışveriş yapma olanağına kavuşmaktalar.
5. Sanal Gerçeklik (Virtual Reality): Yapay gerçeklik gibi Sanal gerçeklik trendinin de 2022’de artacağı öngörülmekte. Şirketler, Sanal Gerçeklik (VR) gözlükleri ile kullanıcılara mağaza içindeymiş gibi gerçeğe yakın bir deneyim yaşatabilecekler.
6. Etkileşimli İçerik (Interactive Content): Satınalma yolculuğunda kullanıcıların ilgisini canlı tutmak icin pazarlama uzmanları online quizler (mini sınavlar), anketler vb gibi interaktif enstrümanları kullanmaktalar. Burada özellikle Marka Kimligi ile uyumlu ve interaktif bir içerik kullanımının önemi çok büyük önem kazandığını görmekteyiz.
7. Programatik Reklam Verme: Programatik reklamcılık, doğrudan satın almak yerine dijital reklamların otomatik olarak satın alınıp optimize edilmesine yarayan bir medya satın alma platformudur. Bu sayede, reklamveren hedef kitlesi nerede ise hedef kitlesine otomatik olarak yapay zeka ve makina öğrenimi destekli bir şekilde ulaşır, doğru hedef kitleye doğru mesaji verebilir.
8. Yapay Zeka artışı: Genel olarak pazarlamada yapay zeka kullanımının artacağını öngörebiliriz. Pazarlamacıların Yapay Zeka (AI) sayesinde müşteri hizmetini daha iyi optimize edebilmesi, daha özelleştirilmiş (kişiye özgü) hizmet verebilmesi, satış takibi ve kullanıcı patternlerini daha kolay çözebilmesi, tekrar eden işlerin azaltılıp verimliliğin artırılması, gelecek yılın da Yapay Zeka açısından çok parlak geçeceğinin sinyallerini vermekte.
9. Tüketiciler gizlilik istiyor: Interactive Advertising Bureau, Birleşik Krallık’ta tüm yaş gruplarındaki tüketicilerin %79’unun, pandemi sırasında sorumlu hareket ettiğini düşündükleri şirketlerden alışveriş yapma olasılığının daha yüksek olduğunu saptadı. Söz konusu sorumlu hareketler zamanında, yararlı bilgiler sağlanmasını ve müşteri gizliliğine öncelik verilmesini içeriyor. Dünya genelindeki tüketicilerin %48’inin gizlilikle ilgili endişeler nedeniyle bir şirketten ürün satın almayı veya hizmet kullanımını kestiği düşünüldüğünde bu konudaki hassasiyetin önemi daha iyi anlaşılıyor.
10. Değişen tüketici ihtiyaçları yeni dijital alışkanlıklar yarattı: Tüketicilerin daha önce dijital kanalları kullanmadan veya daha az kullanarak gerçekleştirdikleri sanal ‘ürün deneme’, ‘online dersler’, ‘sanal pub yarışması’, müşteri hizmetleri ‘canlı sohbet’ ve ‘sanal spor salonu’ gibi aktiviteler için internete başvurmalarıyla birlikte, bu davranışın gittikçe daha dikkat çekici hale geldiğini görüyoruz. Bu aktiviteler için arama ilgisi tüm dünyada artış gösterdi.
Kısacası pazarlama dünyasında her gün yeni bir trend, yeni bir iletişim mecrası ya da dijital pazarlama araç ve uygulaması karşımıza çıkıyor. Birkaç yıl içinde buradaki kavramların çoğunun da büyük değişimlere uğrayacağına ve pazarlamacıların iletişim karmasına yepyeni unsurlar ekleneceğine hiç şüphe yok.
Kaynakça:
https://www.thinkwithgoogle.com/intl/tr-tr/pazarlamanin-gelecegi/dijital-donusum/ekonomik-iyilesmede-kullanici-gizliligine-oncelik-verin
https://www.aumcore.com/blog/2020/12/24/10-future-digital-marketing-trends-for-2021/
https://www.salesforce.com/resources/articles/customer-engagement/
https://www.iabuk.com/news-article/brands-handling-covid-19-pandemic-will-impact-buying-habits
https://www.thinkwithgoogle.com/intl/tr-tr/pazarlamanin-gelecegi/dijital-donusum/covid-hizlandirilmis-dijital-surec/